Gerard Alderliefste, Verslavingsarts en Musicus

Geluk in de zorg en… de zorg voor geluk

In het geval van Gerard…geluk in de verslavingszorg. Een dubbele bodem dient zich aan: het halen van geluk uit zorgen voor of voor verslaafden; het halen van geluk uit middelen. Dat schept een hulpvraag. En hulp verlenen verbindt. Voor het eerst in 25 jaar legt Gerard Alderliefste de combinatie tussen muziek en zorg. Komend jaar trekt Gerard door de Nederlandse theaters met een zeer uniek soloprogramma onder de titel ‘Dubbel Leven’.
Er zijn natuurlijke geluks- of beloningsbronnen in het leven: handelingen die gepaard gaan met genot door middel van een dopamine stijging in de nucleus accumbens in de emotionele hersenen. Ze blijken een evolutionair belangrijke rol te spelen, want ze sturen de instandhouding van de soort. Als wij stoppen met eten, drinken, seks en verzorgen, houdt het op met het bestaan. Het zorgen-voor betreft in essentie de verzorging van een klein hulpeloos kind, maar zou zomaar kunnen worden doorgetrokken naar zorg voor anderen of de zorg voor patiënten.
Voor Gerard betekent geluk in de zorg veel: tot steun zijn voor patiënten die elders vaak niet erkend zijn met hun exotische waarnemingsstoornissen, het werken an sich is op zich al een essentie; het gewaardeerd worden door collega’s en leidinggevenden die mijn landelijke spreekuur faciliteren. De praktische uitdaging, grenzen aangeven, de planning en hulp vragen indien nodig draagt bij tot nog meer richting naar geluk in de zorg. Dat is ook zorgen voor geluk.
Als je zorgt voor je eigen geluk, kan een hobby een beroep worden en kan de brug worden geslagen tussen geluk in de zorg en de zorg voor geluk.